Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVII. - Szolgálólány extrákkalA kiszolgált katonák élete valószínűleg helytől és kortól függetlenül sosem volt könnyű, még akkor sem, ha az őket szolgálatba hívó állam történetesen hajlandóságot mutatott a velük való törődésre....
  • KatPol Kávéház XCV. - Rekt konstrukcióPodcastunkban többször foglalkoztunk már az amerikai polgárháború kérdéskörével, annak kulturális hatásaival és ábrázolásaival, a legismertebb filmektől kezdve (pl. a Gettysburg) egészen az idehaza...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház LXXXVIII. - Milyen Ferrix?Két évvel ezelőtti áttekintésünket követően podcastunkban újra visszatérünk a Star Wars: Csillagok Háborúja világába, hogy áttekintsük, mi történt az elmúlt időszakban abban a bizonyos messzi-messzi...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (49) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Cikkajánló - Reflektorfényben az amerikai külpolitika

2008.10.01. 11:00 SchA

Mint tudjuk, ha vannak jelzők, amivel az Egyesült Államok külpolitikáját lehet illetni, hát azok a megfontoltság, a hosszú távú tervezés és az objektivitás. Ezt a következő három cikk is igazolja Libanonról, Pakisztánról, és a "kirúzsozott pitbull" Sarah Palinről: (folyt.=>)

 

Libanon - "Nasrallah to Lebanese Army: When All Else Fails, Turn East!"

Libanonban Amerika egy sajátságos dilemmával szembesült: mindenképpen szeretné visszaszorítani a Hezbollah befolyását, de ez nem egyszerű feladat, hiszen ez a szervezet rendelkezik a legdurvább fegyveres erőkkel a cédrusok földjén, a hivatalos hadsereget is beleértve. Ahhoz, hogy elmozdítsa a jelenlegi erőviszonyokat, vagy le kellene fegyvereznie a Hezbollaht (esélytelen), vagy fel kellene fegyvezni egy rivális csoportot, optimális esetben ugye magát a libanoni hadsereget. Igen ám, de Izrael folyamatosan elszabotálja a komolyabb nehézfegyver-szállítmányokat, mondván, nehogy már holmi sz*os (szomszédos) araboknak is legyen értelmes arzenálja. Ennek köszönhető többek között, hogy tavaly a Nahr el-Bared palesztin menekülttábor ostroma 3 hónapig elhúzódott, és hogy idén tavasszal megint nem akadt kihívója Bejrút utcáin a Hezbollah fegyvereseinek.

Most Libanont újra pofára ejtette Bush papa, ezúttal egy Cobra helikopter-szállítmánnyal támadtak problémák (pedig az AH-1 Cobra aztán végképp nem az a state of the art technológia), amint az ígéretek síkjáról a konkrét szerződés felé terelődött a szó.

"Al-Akhbar and the Saudi-owned Al-Hayat revealed, only a week before the visit, that U.S. Deputy Assistant Secretary Jeffrey Feltman was in Israel on a mission to discuss the helicopter issue"

A körülménynek, hogy  Izraellel is meghányták-vetették a dolgot, természetesen semmi köze nem volt ahhoz, hogy az üzlet végül is meghíusult.

"Still, the recent fiasco this month surrounding the transfer (now apparently delayed, downgraded or denied, no one seems certain) of Cobra attack helicopters has nevertheless provided Nasrallah and the opposition with yet another compelling example of the hopelessness of relying on the oft-stated promises of the Bush administration to fully support the armed forces and the state-building process"

Sőt mi több, Naszrallah felhívta a figyelmet a nyilvánvaló tényre, hogy ha az amerikaiak nem adnak el fegyvert, akkor:

"the government of Fouad Siniora should simply go to the international arms market and procure the desired equipment"

Mondjuk csodálom, hogy ez a formabontóan zseniális ötlet korábban még nem pattant ki Siniora fejéből, de valóban, hála a szabad nemzetközi fegyverpiacnak, és Oroszországnak  vagy akár Kínának és Iránnak, a jó minőségű nehézfegyverzetet nem is olyan bonyolult beszerezni. Már ha van rá elég forrás, mert Libanon ezen a téren nem áll túl jól, de hiteleket sem csak az USA adhat:

"even China now engaging in a multi-million dollar aid program that reportedly includes training for the LAF"

Hogy miért aggódik ennyire a Libanoni Hadsereg sorsáért most Naszrallah? Egyrészről mert jó érzés Siniora bagázsával gúnyolódni, másrészről a Dohai egyezmény után a Hezbollah újra bent van a kormányban, mégpedig nem is is súllyal.

A neokonok gratulálhatnak maguknak, újabb nyugatbarát politikai tömörülés ábrándul ki teljesen Amerikából, és újabb befolyási zónát buknak el a Közel-Keleten.

 

Pakisztán - Avagy kit támadjon meg az USA legközelebb?

Pakisztán szembe fog szállni az Egyesült Államokkal, ha az tovább folytatja a támadásokat pakisztáni területeken. Gerillaháborút nehéz úgy nyerni, hogy a felkelőknek van egy stabil hátországuk, ahol bármikor menedéket találhatnak, fegyvert és újabb harcosokat szerezhetnek, márpedig a táliboknak pont ezt nyújtják az észak-pakisztáni törzsi területek. (Nem csoda, hiszen a határ mindkét oldalán egyazon népcsoport él) Amerikának már fogytán a türelme ezzel kapcsolatban, és az utóbbi időben számos támadást hajtott végre a határon keresztül, amik néha balul ütöttek ki. (pl. ez és ez)

Persze Pakisztán frissen választott elnöke szerint ezekre az akciókra semmi szükség sincs, hiszen:

"Zardari, in an interview with CNN broadcast on Sunday, said that Pakistan's military is capable of quelling militant elements on its border with Afghanistan, adding that Pakistani troops "can do a better job than anybody else.""

Nos a CNN stúdiójában rendkívül erős anyagból készülhetett a plafon. Kíváncsi vagyok, ebből mit hoznak ki - Afganisztánban nem lehet tartós eredményeket elérni, úgy, hogy közben Pakisztánból bámikor visszabattyoghatnak a tálibok, akik ellen Iszlamabad nem tud/nem akar komolyabb lépéseket tenni, viszont szuverenitására hivatkozva az USA-nak is megtiltja ezt. Lehetséges opciók - 1. Afganisztán bukta (ez amúgy is esélyes) 2. Valahogy - megvesztegetéssel, fegyverexporttal - mégis csak ráveszik Zardarit (akinek a gúnyneve "Mr 10%"), hogy adjon zöld utat legalább a "wet ops"-nak. 3. Amerika folytatja az engedély nélküli átlövöldözést, amit szép paki-USA tűzpárbajok, illetve az ISI által levezényelt nagyszabású kabuli terrortámadások fognak követni. (A Hamid Karzai elleni merényletkísérletet az afgán kormány már így is az ő nyakukba varrta.)

Javaslom, Amerika rohanja le Pakisztánt - nekik tényleg vannak tömegpusztító fegyvereik és nem békés célú atomprogramjuk... Ja, és McCain for President!

 

Az Amconmag nyílt levele Sarah Palinhez

A legjobbat a végére hagytam. Van ez a tenyeres-talpas alaszkai nőszemély, aki a republikánusok nagy reménysége a szavazókért folytatott harcban, és akinek halvány fogalma sincs a kül- és biztonságpolitikáról (McCain-nek se sokkal több)  - lásd, amikor megkérdezték, hogy hajlandó volna-e nyílt háborút kockáztatni Oroszországgal Grúzia miatt, a válasza a szerény "Talán" volt. Ezért most a konzervatív lap "jótanácsokkal látja el" a sarkvidék amazonját a szokásos szarkasztikus stílusában. Hogy milyen jótanácsokat is lehet adni egy amerikai alelnök-jelöltnek? Például, hogy ne hallgasson a hülyékre:

"They [a tanácsadói] tell you that the U.S. is fighting “World War IV,” a struggle against “Islamofascism.” We can win, they say, as long as we’re prepared to bomb Iran and build up the national-security establishment at home, just like Reagan did.

Trouble is, your tutors also believe we’re still engaged in “World War III,” the Cold War with Russia"

"And as they would have it, we’re not only waging World Wars III and IV, we’re still fighting World War II. At least, that’s the way it sounds when Robert Kagan opens a Washington Post op-ed by likening Russia’s conflict with Georgia to Hitler’s invasion of Czechoslovakia."

Három világháborút vívni egyszerre, nem semmi. A legborzasztóbb az egészben, hogy ez nem valami idióta vicc, ezt mérvadó neokon tanácsadói körök halálkomolyan így is gondolják. Akkor gyerekek, ismételjétek szépen utánam:

"Russia is not Germany, Georgia is no innocent Czechoslovakia, and Vladimir Putin is not Adolf Hitler"

Megjegyzem, imádom azokat az értelmes párhuzamokat, amiket az éppen aktuális rosszfiú/ország/válság valamint Hitler & Co. közé szoktak vonni. És akkor az amerikai külpol sarokköve, a Közel-Kelet,...

"Then there’s the Middle East, where only American arms (and lives) can prevent little Israel from being swept into the sea by Muslim hordes. Surely that’s what AIPAC told you that night you left Phyllis cooling her heels. But again, it isn’t true.(...)

When the Jewish state was founded, tens of thousands of Palestinians—Christians as well as Muslims—lost their homes. Palestine was no wide-open Alaskan frontier: when the newcomers moved in, Arabs were moved out, often by force."

... valamint Irán.

"No doubt you’ve been told (again and again) that Iran wants to “wipe Israel off the map.” Here’s something to keep in mind: Iran does not have nuclear weapons and is far from attaining them."

Mindig kétkedéssel kell fogadni az olyan bejelentéseket, hogy "Iránnak mindjárt, 3-6 hónapon belül atombombája lesz". Ezt először a '90 évek közepén dobták be a köztudatba, 2004. óta pedig évente kb. fél tucatszor jelentik be - olyan, mint a világvége-jóslat: egyszer, előbb vagy utóbb tényleg bejön.

Végül egy mondat, ami véleményem szerint a neokon külpolitika egyik legtömörebb összefoglalása:

"They’d have you think that Muslims will impose Islamic law on America if we don’t go to war with 18 different countries."

Azaz "Elhitetnék veled, hogy a muszlimok iszlám törvénykezést erőltetnének rá Amerikára,  ha nem megyünk háborúba 18 különböző ország ellen."

Ilyenkor az átlagparaszt kellően megijed, és támogatni fogja a 19. háborút is. Pedig nem kéne, egy alelnöknek meg pláne nem. God bless America!

17 komment


| More

Címkék: usa izrael libanon pakisztán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr5688592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2008.10.01. 19:38:07

Csak a Polkorrektség meg a Zesélyegyenlőség jegyében kérdem, hogy miért nem fikázzátok inkább az Obama-Biden-féle hippibandát?
Palin néni valóban nem az a fajta, akinek a külpol az erőssége (nagyon visszafogott voltam most), de ettől még nem kell kapásból világháborút vízionálni minden egyes grúziás-közelkeletes elszólása miatt.
Palin a belpol aduja McCainnek, bár ez nem menti a szerencsétlen (ismét visszafogtam magam) külpolos kijelentéseit.
Egyébként szerintem a McCain-Palin duó társulata mentesebb a neokon tanácsadóktól, mint Bush papa, Chaney vagy annakidején Kerry volt, de meggyőzhető vagyok.:)

God bless the USA!

Dirky 2008.10.01. 21:58:24

Hmm, hát itt van egy érdekes lista, BS vadászok számára kívánatos terep a szándékosan válogatott idézetgyűjtemény:
wonkroom.thinkprogress.org/2008/03/17/mccain-advisers/

Maradjunk annyiban, hogy ha Peters bármi fontos poszthoz jut, nézek magamnak valami szerényebb atombunkert a Holdon.

balkanfanatik (törölt) 2008.10.01. 22:34:59

@Czelder Orbán:
A cikkíró úr nevében én nem beszélhetek, de azt hiszem azt bizton állíthatom, h mindaddig amíg az usás cikkeink alá nem lesz odaírva hogy "Paid for by XXX-YYY 2008", (ami sajnos nem fog megtörténni, pedig örülnénk egy kis kampánypénznek) addig kíméletlenül lesújtunk a bullshitre mindkét oldalon.

A Szent Balance nevében mindjárt itt egy Bident anyázó cikk:
www.independent.co.uk/opinion/commentators/dominic-lawson/dominic-lawson-why-should-anyone-trust-joe-biden-946127.html
Külpol sajnos nincs benne, de az "amikor 1929-ben Roosevelt elnök beszélt a TV-ben" című rész igencsak figyelemreméltó.

Ami meg McCain-ék tanácsadóit illeti, ha a wikiben megbízhatunk (meg itt előttem belinkeltek már egy listát - ami ránézésre erősen demokratabarát oldalnak tűnik, de tényszerű hazugság talán nincs benne)
en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_John_McCain#Foreign_policy
akkor azért pörögnek itt a neokon egyház főpapjai, úgy is mint
- maga John Kagan,
- William Kristol,
- a jó öreg, elnyűhetetlen John Bolton
- sőt, a TRambó által belinkelt oldalon még a felejthetetlen Jeanne "Russia is playing chess, we are playing Monopoly" Kirkpatrick egyik régi embere is szerepel.

Peters merem remélni h csak a nevét adta a projekthez.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.10.02. 11:43:45

Biden öreg róka, már akkor szenátor volt, amikor Palin általánosba járt. Nyilván nem hibázik tehát annyit.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.02. 12:05:50

"miért nem fikázzátok inkább az Obama-Biden-féle hippibandát"

Mert mi hiszünk a változásban! :)

Obama és bandája sem teljesen normális, de a neokon szakértői gárda egyszerűen felülmúlhatatlan.
(kivéve talán Max Boot-ot, neki azért van egy-két értelmes gondolata)

Tilikov 2008.10.02. 13:28:12

Lehet elég aberrált szempont, de a katpol téma iránt érdeklődőket csakis McCain papa mentheti meg az unalomtól. Obama még a végén kihúzna 4 évet úgy, hogy semmiféle háborúba sem kezd. McCain papa viszont biztosan megberhelne néhány fogaskereket a gonosz tengelyében. Lenne miről írni... stb.

Ez persze nem az én véleményem, én a világbékére szavazok. Most is épp Kantot olvasok, és igaza van.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.10.02. 14:15:36

"Obama még a végén kihúzna 4 évet úgy, hogy semmiféle háborúba sem kezd."

Ebben nem lennék olyan biztos. Obama szívügye nem Grúzia, hanem speciel Darfúr. Erről már írtunk:

katpol.blog.hu/2008/06/20/vote_for_war_in_2008

Vicces video Palin vallási nézeteiről:

www.youtube.com/watch?v=IqMCvq26d2M&NR=1

Ez pedig különösen LOL:

"An illustration of that gap came just two weeks ago, when Palin’s church, the Wasilla Bible Church, gave its pulpit over to a figure viewed with deep hostility by many Jewish organizations: David Brickner, the executive director of Jews for Jesus.

Brickner also described terrorist attacks on Israelis as God's "judgment of unbelief" of Jews who haven't embraced Christianity."

www.politico.com/news/stories/0908/13098.html

Czelder Orbán 2008.10.02. 15:10:56

Persze értem én; ahol sok az önjelölt külpol szakértő, ott nagyobb a BS termés, ergo mindig ők vannak a katpol "dicsőségtábláján", de azért uncsi mindig McCain papa meg a neokon világmegváltók állatságaim pörögni.

Obama for change! :D

Ja, és köszönöm a linkeket. Az Amcon-t szoktam néha olvasgatni, bár közelsem követem szorosan a napi amcsi hajcihőt.

Tilikov 2008.10.02. 17:45:05

Mellesleg Obama békés lépései is generálhatnak katpol szenzációkat. Pl ha tényleg elkezdene kivonulni irakból, az lehet egészen más irányba terelné az elképzelt közel keleti békét.

A darfúri konfliktusba elég fura lenne ha beszállna Obama, hisz ott van már az ensz, az eu. Melléjük vagy föléjük? Elég nehéz elképzelni, pedig jól mutatna a dél-szudániak élén egy ilyen befolyásos fekete hadvezér.

BalkanFanatik 2008.10.02. 22:43:54

Egy elég jó kis gyűjtemény a két VP-jelölt által tett BS-pozitív megnyilvánulásokról:
news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7646243.stm

Herbert West 2008.10.03. 00:00:33

Iráni atomról jut eszembe.

Van arra igény, hogy legalább hallgatói igényességű értekezést küldjek nektek arról, hogy lehetetlen, hogy Iránnak abból, amit hivatalosan birtokol, atomja legyen?

Kicsit bassza már a csőröm az úton-útfélen fellépő atomfrász, holott azért atombombát gyártani nem olyan könnyű.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.03. 00:12:13

Obama és Irak - tudtommal a legújabb álláspontja, h megválasztása esetén 16 hónapon belül teljesen kivonulna Irakból

BTW most az alelnök-jelöltek vitája után valószínűleg megint lesz egy adag BS, amin lehet szórakozni.

Herbert West:
Ha jó az anyag, vevők vagyunk rá :)

balkanfanatik (törölt) 2008.10.03. 12:47:17

Noha nincs köze a katpol-biztpol témához, az usák választáshoz igen, és BETEG: Obama melletti mozgósítást segítő alkalmazás iPhone-ra!
news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7649753.stm

balkanfanatik (törölt) 2008.10.03. 12:58:03

Na még 2 vicces kép a vitában a 2 jelölt által leggyakrabban használt szavakról:
news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/pop_ups/08/americas_enl_1223015725/html/1.stm
news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/pop_ups/08/americas_enl_1223015638/html/1.stm

McCain papa bizonyára gyakran csuklott az este folyamán...

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.04. 12:32:32

Na, ha már említették, hogy Obamáékba ritkán rúgunk bele, az alelnök-jelöltek vitája kissé laposra sikeredett, de ez azért egy fénypont:

Joe Biden:
" "When we kicked — along with France, we kicked Hizbullah out of Lebanon, I said, and (Democratic presidential candidate) Barack (Obama) said, 'Move NATO forces in there. Fill the vacuum, because if you don't know — if you don't, Hizbullah will control it,'" Biden said Thursday."

www.naharnet.com/domino/tn/NewsDesk.nsf/getstory?openform&6F7F064D73478548C22574D7002B525A

Lehet szétszedni
Mikor is rúgták ki a Hezbollaht Libanonból egészen pontosan, főleg Franciaországgal karöltve? 2006-ban? És ekkor kellett volna a NATO csapatokat bedobni az UNIFIL helyett? (mellett?)
Vagy ezt csak én nem értem?

balkanfanatik (törölt) 2008.10.07. 23:25:16

Dobjuk fel a napot némi humorral:

www.livingroomcandidate.org/commercials/2008

Itt fenn van az összes idei TV-reklám párt szerinti bontásban. Csak a legjobbak:

McCain-barát NRA promofilm:
www.livingroomcandidate.org/commercials/2008/way-of-life
McCain az igazi maverick hősies harca a Big Oil, Big Tobacco és a gyógyszercégek ellen:
www.livingroomcandidate.org/commercials/2008/broken

Hogy ne csak az öreget rugdossam: rosszabbul élünk mint 8 éve!:
www.livingroomcandidate.org/commercials/2008/better-off-web
Tudtátok hogy McCain-nek HÁROM KÜLFÖLDI AUTÓJA (!!!!!!!) van?
www.livingroomcandidate.org/commercials/2008/foreign-vehicles-michigan

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.08. 14:12:29

"John MacCain's going to battle Big Oil."

Szerintem itt a Big Oil kifejezés a Közel-Keletre utal, és nem az olajcégekre....
süti beállítások módosítása