Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház LXXXI. - Az emberiségértPodcastunk eddigi leghosszabb epizódját tárjuk ma a kedves közönség elé. Vendégünk a Spacejunkie nevű, űrutazással és űrkutatással foglalkozó, magyar nyelvű Youtube-csatorna egyik alapítója és...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Demilitarizált hadtörténet

2014.05.05. 08:05 Grodin

Hadimúzeumokról szóló sorozatunk mai részében Németország két, keleti tartományaiban lévő múzeumot mutatunk be.

I. a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeuma, Drezda

Nincs könnyű helyzetben Németország, hogyha saját hadtörténelmét kell kiállítható formában a nagyközönség elé tárnia. Míg mondjuk Moszkvában, Párizsban, vagy akár a közép-európai “győztes hatalmak” fővárosaiban a mai napig teljesen elfogadott egy katonai felvonulás a Függetlenség/Győzelem napján, addig ez Berlinben elképzelhetetlen lenne. Ugyanez érvényes a hadtörténeti múzeumokra és kiállításokra is. Bár sokan vannak, akik egy hazai sátoros könyvvásár átlagos II. vh-s tematikája nyomán (lásd: “A rettenthetetlen Waffen-SS páncélosai” és hasonló című könyvek) tömeges páncélos fétist várnának a Bundeswehr drezdai múzeumában is, a német katonai hagyományok mainstream megítélése ezt láthatóan nem teszi lehetővé.

Az épület korábban az NDK hadtörténeti múzeumaként funkcionált, ehhez fűződő jellegét a '90-es évek folyamán is megőrizte. Végül a 2000-es évek elején zárták be hosszabb időre rekonstrukciós célokkal, melynek során kialakították a 2011-ben megnyitott, új koncepciónak megfelelő épületrészeket és kiállításokat. Újranyitása óta a máshol szokványos történeti-statikus hadtörténeti kiállítás helyett a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeumának kiállítása az “Ember a középpontban” (“Mensch im Mittelpunkt”) címmel alternatív megközelítéssel kívánja bemutatni a német hadtörténelem vonatkozásait.

A visszafogott, “csak a kötelező” alapon néhány tucat vitrinre és egyetlen szintre korlátozódó, kronológikus sorrendben haladó kiállítás mellett a múzeum szintjeinek többségén tematikus kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, általában a “Háború és még valami” címmel. Példának okáért a “Háború és társadalom” szekcióban megtekinthetőek a katonai témájú, a történelem során használt különböző méretű és típusú játékok. De ugyanígy léteznek szekciók, amelyek a hadviselés és a politika, a hadviselés és a “divat”, vagy éppen a hadviselés és az állatok kapcsolatát igyekszik minél interaktívabban és újszerűbben bemutatni.

Körhintákból kiszerelt beülős játék tankok.   További játék tankok.

A játék tankokból láthatunk egészen nagy méretű, "körhintás", és egészen kis méretű, például LEGO-verziókat.

Az alternatív megjelenésre törekvés az épület külalakjában is megjelenik. A klasszikus, “palota-jellegű” eredeti épület közepébe bebiggyesztettek egy durván háromszög alakú fém felépítményt, melynek tetején egyfajta kilátóból tekinthetjük meg Drezda azon kerületeit, amelyeket a legjobban érintett a második világháborús szövetséges bombázás.  

DDR Med-BarkasAz egészségügyi NVA-Barkas egyike a beltérben látható legnagyobb kiállított járműveknek.

A hadviselés és a technológia, illetve a hadviselés és rombolás, illetőleg védelem tematikájú kiállításokban bizonyos keretek mellett azért megtekinthetőek “nagyobb vasnak” számító katonai eszközök is, például a világ első tengeralattjárója (melyről úgy tartják, ereszkedésben még jó volt, felemelkedésben annál kevésbé). De láthatunk tüzérségi és légvédelmi eszközöket is a Wehrmacht fegyvertárából, még ha korlátozottan is.

Lövedék a Leopold vasúti ágyuhoz. Pontosabban a darabjai. A német éjszakai légvédelem sarokkövei a világháborúból. Nem kicsit emlékeztet a Lázadók ágyújára a Hoth bolygón.

A minimalista betoncsarnokban itt-ott kihelyezett harceszköz-alkatrészek néha elég magányosnak hatnak.

A nagyvasakra vágyók igényeit bizonyos fokig csillapítja a főépület melletti udvarokban kihelyezett néhány harcjármű. Az épület bal oldalán (legalábbis 2013 nyári ottjártunkkor) egy összehasonlító montázsban sorakoztatták fel a Bundeswehr és az NVA hidegháborús harceszközeit. Így az érdeklődők elmeditálhatnak rajta, hogy vajon az egy-egy összecsapásban a Leopard 1, avagy a T-72 győzedelmeskedett volna, esetleg egy kategóriával könnyebb szinten a Luchs, vagy a BTR-70.

Csoportkép Tájkép 2

Hajdan szembenálló német erők páncélosai az udvaron.

S bár a keletnémet sorban kiállított egységek legtöbbje unalomig ismerős a hazai olvasók - illetőleg a kecskeméti repülőnapok látogatói - számára is, azért a BRD-oldalon szereplő járműveket érdemes volt testközelből körbejárni.

M 109 elvileg  Leopard 1

Balról jobbra: M109, Gepard, Marder és Leopard 1 a hidegháborús Bundeswehr arzenáljából.

Az épület másik oldalán a Bundeswehr legfrissebb haditechnikai eszközeiből lehetett megcsodálni egyet-kettőt, ideértve a tehergépkocsikat, valamint a német szárazföldi haderő jelenleg legnagyobb és legkisebb lánctalpas eszközét.


Kistestvér - nagytestvér II.155 mm-es löveggel felszerelt Panzerhaubitze 2000, a Bundeswehr legmodernebb önjáró lövege. Mellette bal oldalon eltörpül a deszant csapatok által használt apró Wiesel harcjármű.

Bár a látogatás során nem sikerült bejutni, de állítólag létezik a múzeumnak egy nagy számú haditechnikai eszközt tömörítő gyűjteménye is. Ezek az eszközök némi leskelődés tanúbizonysága szerint a főépületet és udvarát körülölelő egyszintes, vélhetően korábban lovardaként szolgáló épületekben találhatóak, a múzeumi tájékoztatók szerint azonban nem képezik részét az állandó kiállításnak. Szóval ha valaki Drezdában páncélosok, féllánctalpasok és egyéb eszközök egész sorát szeretné megtekinteni, az nem árt, ha megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik a Bundeswehrben (de legalábbis a múzeumban) -  vagy legalábbis türelemmel megvárja a megfelelő “nyílt napot”. 

II. Német Műszaki Múzeum, Berlin 

A németek azonban találtak egy másik módot arra is, hogy hadtörténelmüket, illetve eszközeiket közszemlére tehessék a nemzetközi felháborodás különösebb kockáztatása nélkül. Ez pedig a technikai aspektus kihangsúlyozása: nevezetesen, a bemutatott eszközök nem mások, mint a német gépészeti találékonyság időtálló remekei - s úgymond az a tény, hogy egyébként vaskeresztes felségjel alatt szelték Európa egét, inkább technikai részlet.

A berlini műszaki múzeum egy félig lebombázott pályaudvar (konkrétabban az Anhalter Bahnhof rendezőpályaudvara) romjain a főváros Kreuzberg negyedének szélén áll, melynek az ipari és közlekedési múzeumok átlagához képest kiterjedt, a német műszaki eredményeket sem kisebbítő kiállításának legfelső szintjén a “ XX. sz.-i légiközlekedés” szekció utolsó állomásaként bőséges világháborús Luftwaffe-gyűjteményre bukkanhatunk. Mindezt ráadásul úgy, hogy sem a vasúti, sem a közúti közlekedési szekciókban, sem az ipari témájú kiállítások területén nem tartalmaz ennyire koncentráltan II. vh-s anyagot a gyűjtemény.

A megfelelő kísérőszövegek megjelenítése mellett - mint például “légiközlekedés a pusztítás szolgálatában” - a gyűjtemény nemcsak igazi Luftwaffe-klasszikusokat foglal magában felújított, igényes állapotban, de rakétahajtású és légvédelmi eszközöket is.

HS 293  - a Luftwaffe világháborús Tomahawk-ja, vagy ilyesmi  Ízlésesen festett V-1 - szintén fellógatva

Balra egy hajók ellen bevetett Hs-293, mellette pedig a közismert V-1 szépen festett példánya képviselik a rakétatechnikát.

A német légvédelem újabb sarokköve - Flak 88 mm   20 mm Flak/1, Afrika Korps vontatott verió

 Ép és roncs repülőgépek között ágaskodó FlaK-88, valamint az Afrika Korps színeiben pompázó Flak-20 egészítik ki az összképet a légvédelem képviselőiként.

A gyűjtemény egyik vitathatatlanul legértékesebb darabja a háború utolsó évére a Volkssturm kvázi légierős verziójának szánt, zömmel faépítésű, rövid élettartamú sugárhajtóművel felszerelt He-162 "Szalamandra" (stílusos kombináció, ugyebár), mely azonban sok más csodafegyverhez hasonlóan legfeljebb kísérleti alakulatok soraiban, és alig néhány élesben bevetett példányban látta meg a háború végét.

He 162 szalamandra / 2. He 162 szalamandra / 3.

 A némiképp kopott külső külön hozzájárul a "Volksjäger" hangulatához.

A helyhiányt enyhítendő egyes kiállítási tárgyaknak csak a mennyezetről fellógatva jutott hely, de ez csak növeli a vizuális élményt: A Ju-87 zuhanóbombázó roncsa mellett állva elég feltekintenünk, hogy megpillantsuk a tőlünk nem messze “elhúzó” Bf-109-et.

Ju - 87 maradvány / 2   Me - 109 fellógatva

Míg a Stuka láthatóan felújításra szorul (már amennyiben célzásként nem marad így), a Bf-109 vadonatújnak tűnik.

Míg egyes kiállított repülőgépek úgy néznek ki, mintha most gurultak volna ki frissen a gyár hangárjából, mások félkész állapotban leledzenek. Egyes hírek szerint a múzeum szakemberei dolgoznak egy Fw 200 Kondor felújításán is, bár ez vélhetően már nem fog beférni a terembe. A múzeum épületének erkélyét pedig már elfoglalja egy, a légihídnak emléket állító DC-3, amit azért vélhetően nem fognak lecserélni egy német négymotorosra.

Felújított, szépséges Me-110 közelről. Szárnyaszegett Ju-88

Szépen felújított Bf-110 és - egyelőre - szárnyaszegett Ju-88. Már csak egy He-111 hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a német kétmotorosok rajongóinak öröme. 

Mivel valószínűtlen, hogy a világháborús német haditechnika rajongói valaha is széles körű tematikus kiállítást csodálhatnak meg a németajkú országok területén, ezért az érdeklődőknek a fent említett, vagy hozzájuk hasonló (pl. a Gatow-i repülőmúzeum) kiállítóhelyek néha még oly szűk tematikus szekcióinak meglátogatását tudjuk csak javasolni.

Források, további látni- és olvasnivalók:

- A teljes galéria Drezdából

- A Bundeswehr Hadtörténeti Múzeum honlapja (videókkal)

- A teljes galéria Berlinből

- A Német Műszaki Múzeum honlapjának légiközlekedéssel foglalkozó szekciója

- Drezdai élménybeszámoló egy ír blogger tollából (további fotókkal)

- Bővebb galéria a berlini múzeum nem csak Luftwaffe-tematikájú kiállított tárgyai iránt érdeklődőknek 

13 komment


| More

Címkék: tank németek ndk légierő 2.vh

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr46115207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2014.05.05. 12:04:58

Még két hely ahová sosem fogok eljutni..:)
És nem kötekedésképp, de nem Lusch, hanem Luchs.

Grodin 2014.05.05. 13:03:12

Typo javítva, köszi.

Untermensch4 2014.05.05. 14:41:44

"sarokbatérdepeltetés" műfajában a vasak is jól meg lettek rendszabályozva... mint wagner...

Adamor 2014.05.05. 16:01:56

Anno én is halálra kerestem hadtörténeti kiállítást Németországban, de persze semmit nem találtam. Egy U-Boot viszont ki van állítva Kiel közelében, az érdekes volt.
Amúgy szerintem túlzás, amit a németek csinálnak bűntudat kérdésében.

bz249 2014.05.05. 16:08:26

@Adamor: Munster Panzermuseum... nem a vilag legnagyobb gyujtemenye, de azert van masodik vhs anyag.

dezso 2014.05.05. 17:17:00

@bz249: gondolom, ebben van nemi szerepe annak, hogy a kozelben tanyazik az 1. panceloshadosztaly. Kurrens haditechnikaval siman lehet az orszaguton is talalkozni :) De a muzeum maga eleg erdekes, es nekem pont eleg volt vegignezni.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2014.05.05. 17:21:18

Ha már német hadtörténelem, akkor érdekes lenne egy olyan cikk amely az NDK részvételét taglalja különböző hidegháborús konfliktusokban. Ha jól tudom, a biafrai, és szomáli-ogaden harcokban repültek NDK pilóták, meg Vietnamban rakétáztak.

tudi 2014.05.05. 18:41:21

Ez az NVA eü Barkas ütősen néz ki. Csodálom, hogy a NVA másik csodafegyverét a terep trabit nem állították ki.

Moin Moin 2014.05.06. 09:11:42

A müncheni Deutsches Museumban van kiállítva (pontosabban: bépítve) az első, hadrendbe is állt német tengeralattjáró, az U1-es (ld.: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/U1-Gesamtansicht_vom_Heck_her.JPG ), amely 1906-ban lépett szolgálatba. 2006-van a német haditengerészet nagy ünnepséget rendezett 100 éves a német U-Boot címmel. Szintén a müncheni múzeumban látható egy Messerschmitt Me 262-es sugárhajtású gép és egy teljes V2-es rakéta. Z utóbbi a múzeumépület egyik spirális lépcsőházának orsóterében áll, így "függőlegesen" is végig körüljárható-megszemlélhető.

Aki a Bundswehr "mai vasaira" kíváncsi, az számos nyílt nam között válogathat - épp ma is vannak ilyenek, ill. ott van a Kieler Woche (Kieli Hét) Kielben, ahol a flotta hajói közül szokott bemutatva lenni egy-egy. (Ld.: www.kieler-woche.de/ )

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2014.05.06. 09:18:35

@Sigismundus:

Hirtelen ezeket tudom ajánlani:

news.google.com/newspapers?nid=1346&dat=19791118&id=OHgsAAAAIBAJ&sjid=zPoDAAAAIBAJ&pg=3511,710490

country-data.com/cgi-bin/query/r-5159.html

tagesspiegel.de/kultur/honeckers-afrika-korps/7727528.html

faz.net/frankfurter-allgemeine-zeitung/natur-und-wissenschaft/erich-honeckers-afrika-korps-1997949.html

Ogadenben, Biafrában és Vietnamban harci bevetéseket semmilyen formában nem hajtottak végre, legalábbis nem láttam még nyomát ilyesminek. Irakban és Líbiában viszont igen. Ennél pedig sokkal több országban voltak jelen tanácsadókkal, kiképzőkkel, műszakiakkal.

acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=1

acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=1

acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=1

acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=1

acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=1

bloggerman77 2014.05.10. 04:38:27

Az a Ju-88 nem az, amit a Balatonból emeltek ki, és kétes körülmények között került ki No-ba?

Grodin 2014.05.13. 12:18:58

@bloggerman77:

Igen ezt pl. az alábbi cikk is megerősíti:

www.sdtb.de/Medieninfo-Deutsches-Technikmuseum-zeigt-restauri.1681.0.html

Bár német cikkről lévén szó a kétes körülményekről értelemszerűen nem esik benne szó.

Pootj 2014.05.18. 16:00:07

Én is 2013-ban jártam a drezdai múzeumban és igencsak lefitymálónak érzem ezt a cikket. Igenis egy nagyon sokrétű technikai és történelmi áttekintést ad a német hadsereg múltjáról és jelenéről. A képek sem igazán adják vissza a hely hangulatát.
Arról nem is beszélve, hogy olyan csemegék találhatók, mint egy V2-es rakéta, vagy a képen is szereplő Dora löveg egy darabja illetve lőszere. Az udvaron egy torpedónaszád és egy hajófedélzeti löveg is megtekinthető.
süti beállítások módosítása