Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CIV. - Egy depresszív csataAz 1415-ös Agincourt-i csata tipikusan az a fajta drámai esemény volt, amelynél kb. a hadtörténelem iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas minden elképzelhető olyan részlet adott volt, ami egy...
  • KatPol Kávéház LXXXVII. - A marsall görbe tükreA KatPol Kávéház előző adásában már foglalkoztunk Ion Antonescu román marsall életével, illetve annak utólagos megítélésével, amelyben a mai napig nincs egyetértés. Ennek részeként említettük a ’90-es...
  • KatPol Kávéház LXXI. - Best GirlAbu Naszr al-Farabi, a híres muszlim filozófus, matematikus, jogtudós és zeneszakértő azok közé az irigylésre méltó történelmi szereplők közé tartozott, akiket utólag több nemzet is magáénak...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...
  • KatPol Kávéház LXIII. - A démonkirályA 15-16. századi japán hadakozó fejedelemségek kora, különösen a három nagy országegyesítő, Oda Nobunaga, Tojotomi Hidejosi és Tokugava Iejaszu élete a szigetország történelmének egy olyan kora,...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Bellum se ipsum alet

2012.03.30. 16:00 Rammjaeger83

...avagy a háború önmagát táplálja. A római államférfi, Marcus Portius Cato foglalta így össze a hadseregek ama hagyományát, hogy az előnyomulás során készleteiket lehetőleg a megszerzett területek felprédálásával töltötték fel. A fejlett világban az újkor idejére ez nagyrészt háttérbe szorult ugyan, de ha az ókori bölcs szavait másként értelmezzük, azok a hadviselés egy másik régi törvényszerűségét is kifejezik.

Egy háború ugyanis - a szó átvitt értelmében - könnyedén táplálhat egy másik háborút (vagy akár háborúkat) azáltal, hogy tömegeknek nyújt alkalmat a fegyverforgatás, a politikai célú erőszak művészetének elsajátítására, akik aztán a lezárult harcok helyszínét káoszba taszítják, sőt más országokban is felborítják a hatalmi viszonyokat. Csak hogy ne menjünk vissza túl messzire a történelemben, a szovjetek elleni afganisztáni küzdelemhez csatlakozó arab önkéntesek, az ún. afgán-arabok pl. a harcok után hazatérve magukkal vitték a "szent háború" lángját is. Sokkal frissebb példát szolgáltat viszont az épp a "demokratikus átalakulás" örömeit ízlelgető Líbia.

Utánuk a vízözön

Azt már bizonyára sok évvel ezelőtt sejteni lehetett, hogy akár ágyban és párnák közt távozik a hatalomból, akár dicstelen és erőszakos véget ér, Kadhafi ezredes súlyos örökséget fog hazájára hagyni. Szándékosan szított törzsi ellentétek, masszívan felborított etnikai összetétel, putri hadsereg és teljesen elsorvasztott állami intézmények ugyanis ritkán eredményeznek tartós társadalmi békét. Pláne akkor nem, ha a diktatúra idején felhalmozott jelentős arzenált széthordják.

Mao elnök találó megállapításával összhangban, mely szerint a politikai erő a puskacsőből sarjad ki, a 6 milliós országot jelenleg kb. 200 ezer fegyveres - zömében volt felkelő - uralja, akik saját befolyási övezeteik kialakításával vannak elfoglalva. Egyharmaduk a fővárosban van, de Miszratában is 250 milícia tevékenykedik. A "kormányzó" Átmeneti Nemzeti Tanács semmiféle irányítással nem bír felettük - már csak azért sem, mert nagyrészt az ő kegyükből került egyáltalán hatalomra -, az pedig mélyreható politikatudományi ismeretek nélkül is könnyen belátható, hogy a milíciáknak egyáltalán nem érdeke a leszerelés. 

Különösen akkor nem, ha azt követően közülük 50 ezret integrálnának az új hadseregbe, így még a júniusban esedékes választások előtt elveszítenék a szavazati jogukat. Az ezt nemrég kimondó törvény, mellyel az ÁNT nyilván nyugati mecénásai kedvében akart járni, magától értetődő egy liberális demokráciában, csak oda el is kellene jutni a fejlődésben valahogy. Már ha ezt bárki komolyan gondolja. Egyelőre ott tartanak, hogy a milicisták pénzjutalom vagy munkahely fejében sem hajlandóak beszolgáltatni a fegyvereiket.

Líbia fragmentációjának vannak ám markánsabb jelei is. Különböző fegyveres csoportok, törzsek és mozgalmak több ezer képviselője gyűlt össze Bengáziban, hogy kikiáltsák - pontosabban helyreállítsák - a történelmi Kirenaika autonómiáját. Az ÁNT nem mást, mint egyes arab államok aknamunkáját véli felfedezni a történet mögött (nem nevezték meg ezeket, de aligha Katarra és az Egyesült Arab Emírségekre gondolnak). Azóta a Tripolitól való függetlenedés vágya a déli országrészben is felütötte a fejét.

Az ország belső ellentétei - egyelőre - nem törtek a felszínre olyan intenzitással, mint a Vezető Testvér uralmának utolsó hónapjaiban, de bizony recseg-ropog egy újabb, a gyarmati időszakból megmaradt, az asztalra könyöklő európai diplomaták által a térképen körberajzolt államképződmény. És nemcsak ott. A líbiai háború eddigi leglátványosabb utóhatásai ugyanis külföldön jelentkeztek, ahol szintén szeparatista törekvéseket generáltak. A harcok után Kadhafi több ezer tuareg katonája tért haza Maliba, ahol a líbiai hadsereg egy volt ezredesének vezetésével a kormány ellen fordultak. Ez önmagában nem kirívó fejlemény, mivel efféle felkelésekre már három alkalommal került sor az ország megalapítása óta, sőt az egyik kifejezetten hasonló fejlemények miatt robbant ki.

Dominóhatás a gyakorlatban

 

A berberekkel rokon tuareg nomádok valaha fontos szerepet játszottak Nyugat-Afrika kereskedelmében, ám a francia gyarmatok függetlenedése, a tengerhajózás fejlődése, az egyre nagyobb területekre kiterjesztett mezőgazdasági termelés, a Szahel-övezetben a hetvenes-nyolcvanas években pusztító szárazságok következtében gazdaságilag és politikailag teljesen perifériára szorultak, hagyományos társadalmi struktúrájuk szétzilálódott. Más megélhetést keresve a csempészetet, a banditizmust és az elvándorlást választották. Líbiában sokukat vendégmunkásként alkalmazták, másokat viszont Kadhafi ezredes szerződtetett (vagy besorozott) az Iszlám Pánafrikai Légióba, melyet főleg Csádban vetett be, de pl. a nyugat-szaharai POLISARIO megsegítésére is küldött tuareg zsoldosokat.

Az 1987-es csádi vereség után a légió létszámát jelentősen csökkentették (más források szerint feloszlatták az egészet), tuareg származású tagjait pedig részben integrálták a hadseregbe. Szélnek eresztett társaik otthon csatlakoztak az afgán háborúból hazatért mali tuareg és arab mudzsahedekhez, és 1990-ben líbiai támogatással a kormány ellen fordultak. A kivándorlás később is folytatódott, így tavaly már kb. 10 ezer tuareg szolgált a líbiai hadseregben, ráadásul Kadhafi a polgárháború alatt ismét zsoldosokat toborzott. Támogatta a 2007-es tuareg felkelést is, ám később közvetítőként lépett fel a felek között, sőt anyagi támogatást nyújtott Malinak.       

 

A bamakoi kormánynak a jelenlegi helyzet azért okoz minden korábbinál nagyobb fejfájást, mivel a felkelők (MNLA) jelentős mennyiségű modern fegyverzettel, pl. rakétatüzérséggel, sőt páncéltörő és légelhárító rakétákkal batyuztak haza - a végtelen Szaharában nem jellemző a szigorú határőrizet -, ráadásul más téren is haladtak a korral, műholdas telefont használnak és kisteherautókkal közlekednek tevék helyett. Gyorsan verik vissza tehát a nagyon nudli kormánycsapatokat, és százszámra csatlakoznak hozzájuk egyéb lázadó elemek, dezertőrök és nigeri tuaregek. Nemcsak átlagpolgárok tömegei elégelték meg a kormány tehetetlenségét, hanem alacsonyabb beosztású tisztek is, mivel múlt héten államcsínyt hajtottak végre, kiváltva ezzel a "nemzetközi közösség" - ki tudja, mennyire őszinte - felháborodását. A puccsisták a köztársaság minden intézményét meghatározatlan időre feloszlatták, de (természetesen) ígéretet tettek arra, hogy a "területi integritás és nemzeti egység" helyreállítása után restaurálják a demokratikus rendet, ők maguk pedig nem indulnak a következő választásokon. Amadou Touré elnök életben van, de (állítólag) senki nem tudja, hol lelt menedékre.     

Lesz még tuareg feltámadás?

Amikor a művelt közönség a várható fejleményeket latolgatja, érdemes észben tartani, hogy csóró létére Mali afrikai mércével jelentős mértékben alkalmazkodott a nyugati viselkedési normákhoz. Déli szomszédjával megvívott határháborúja pl. a maga relatív tisztaságával és gyors lezárásával kifejezetten üdítő színfoltja volt a fekete kontinens 20. századi hadtörténetének, az 1990-es és 2007-es felkelésekre tett kormányzati válaszlépéseket pedig szintén a kompromisszumkészség, a tárgyalásos rendezésre való törekvés jellemezte (más kérdés, hogy a vállalt engedményeket - részben a szűkös pénzügyi lehetőségek miatt - lényegében sosem hajtották végre). A szovjetbarát egypártrendszert 1991-ben katonai puccs távolította el, melyet paradox módon a most megdöntött elnök vezetett még ezredesi rendfokozatban, ám hamarosan lemondott és engedélyezte a választásokat; csak 2002-ben tért vissza a hatalomba, demokratikus úton.

Az MNLA a korábbiaknál vérmesebb követelést, az északi országrész elszakadását tűzte zászlajára, de a jelenlegi helyzetben ezt aligha fogja egy ország is tolerálni, elvégre az erőszakos határmódosítás általános vélemények szerint nem tartozik a legitim politikai célok közé. Cinikusabb olvasók most bizonyára a dél-szudáni és koszovói ellenpéldákat emlegetik. Ám Mali szétszaggatása mögött még az északi országrészben sincs túlnyomó lakossági támogatás - a déli fekete földműves népcsoportok a lakosság négyötödét teszik ki, a számukra nem túl szimpatikus tuaregek nem egészen az egytizedét, és ők sem mind az MNLA szimpatizánsai. A fontosabb tényező pedig az, hogy az USA (és mellesleg Franciaország is) már régebben elkötelezte magát a bamakoi kormány mellett, így évente 70 millió dollár értékű (pillanatnyilag felfüggesztett) katonai támogatásban részesíti.

 

A hivatkozási alapot nem a szeparatizmus veszélye jelenti, hanem a maghrebi al-Kaida (AQIM), amely (a MILF után) a világ egyik legmulatságosabb nevű fegyveres csoportja, az iszlamista GSPC (Szalafista Csoport az Imáért és Harcért) utódszervezete. Az algériai polgárháború idején ők folytatták legtovább az egyre reménytelenebb harcot a kormányerők ellen, míg aztán lényegében teljesen ki nem szorították az országból. Már egy ideje lényegében nem más, mint egy cigaretta- és kokaincsempészetből, nyugati turisták túszul ejtéséből éldegélő sivatagi rablóbanda, ami persze eddig sem tartotta vissza a nyugat-afrikai kormányokat attól, hogy az iszlamista veszélyt eltúlozva sikeresen kilincseljenek az amerikai segítségért.

Bamako a jelek szerint most is ezt a jól bevált módszertant követi, mivel Mauritánia és Franciaország kormányával egyetértésben azzal vádolta meg az AQIM tagjait, hogy az MNLA oldalán részt vesznek a felkelésben és tömegmészárlást hajtottak végre. A "bizonyítékot" néhány gyanús eredetű fénykép szolgáltatja. A felkelők azzal vágtak vissza, hogy az AQIM valójában egy fedőszervezet, amely a mali és algériai vezetés által fenntartott szaharai drogcsempészhálózat leplezésére szolgál. Annak fényében, hogy az algériai katonai titkosszolgálat, a DRS hagyományosan nagy sikerrel épült be az iszlamista terrorszervezetekbe, ez nem tűnik annyira irreálisnak.

Megjelentek tehát a háborúkat menetrendszerűen kísérő összeesküvés-elméletek. Nem mintha el akarnám venni a konteóblog kenyerét, de az amerikaiak szerepe sem teljesen egyértelmű az ügyben. A jóformán vértelen és olajozottan levezényelt puccs vezére, Amadou Sanogo százados azon kevés mali tisztek közé tartozik, akik az USA-ban jártak továbbképzésre. Az Obama-kormány egy ideig habozott a katonai támogatás (hivatalos) felfüggesztésével, és nem katonai hatalomátvételt, hanem egyszerű zendülést emleget. Talán ők sem voltak teljesen megelégedve Touré politikájával? Az elkövetkező hetek során talán ezzel kapcsolatban is több minden kiderül.

15 komment


| More

Címkék: puccs al kaida líbia felkelés mali knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr474343847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.03.30. 16:49:37

Szerintem hihető, hogy a hadsereg egyes tisztjei (és embereik) besokalltak, és most megpróbálják lemásolni az 1991-es módszert a hatalomváltásra. Ráadásul tán még némi támogatottságuk is van. AMi nekem furcsa, az a fegyveres erők létszáma. Egy több mint tizennégymilliós országnak össze-vissza tizennégyezernél is kevesebb fegyverese van? (Ez wikipedia, ami lehet hogy nem a legpontosabb, na de ennyire?) Konteózni én se akarok, nem lehet hogy az amerikaiaknak (és a franciáknak) egyszerűen nem lenne ellenére egy erős kormány Maliban, aki fel tud lépni a tuaregek ellen, seggberúgja a muzulmán szélsőségeseket, és ha kell akkor Líbiára is hatást tud gyakorolni? Úgyhogy ha már így alakult, őket nem zavarja, oszt rájukhagyják?
(Nyelvtannáculás: (nem nevezték meg ezeket, de aligha Katarra és az Egyesült Arab Emírségekre gondolnak) helyett nem inkább (nem nevezték meg ezeket, de alighanem Katarra és az Egyesült Arab Emírségekre gondolnak) lenne? Csak kérdezem.)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.30. 17:01:24

@Kullancs1983:

A wiki az IISS egy tanulmányára hivatkozik, az elég megbízható forrás, igaz 2009-es, de kétlem, hogy hatalmas változások lettek volna. Ráadásul a 14 ezres létszám a félkatonai egységekkel együtt értendő. Mondjuk ne felejtsük el, hogy nagyon csóró országról beszélünk.

Katar és UAE nem elírás. Hozzájárultak az ÁNT hatalomra segítéséhez, ezért nem valószínű, hogy most ilyen eszközökkel destabilizálnák. Inkább Algéria lehet a ludas, már ha van egyáltalán ludas.

tudi 2012.03.30. 17:33:57

Hatás-ellenhatás. Engem ez annyira nem lepett meg, a wikin amennyi fegyveres csoportot én olvastam, nem csodálkozok, hogy nem szívlelik egymást persze ez lehet Kadhafi öröksége. Már csak az lenne a szép, ha az ott nem éppen szívesen látott fekete afrikaiak csónakba pattanának és Európa felé vennék az irányt.
Ami pedig hab a tortán, hogy a "győzelemmel" sikerült destabilizálni egy nem éppen stabil országot. Ezért nem biztos hogy megérte, hogy Sarkozy választási kampányába egy "győztes" háború is besegítsen, valamin nehogy szegény bombák a raktárakban porosodjanak.

Kullancs1983 2012.03.30. 18:57:07

@Rammjaeger83: Igen, a nem egész 14000 ember hatfelé van szétszórva. Nem tudom vannak-e még valamilyen törzsi milíciák (meg ha vannak akkor milyenek) de nem csodálom hogy nem boldogulnak a tuaregekkel. A 2009-es dátumot láttam, azóta mondjukrá erősödött a felkelés, de mintha tartalékosokból sem lett volna túl sok... Ezt csak azért furcsállom, mert maga Bamako is egy milliós város, ha ellenállnak a puccsistáknak még a teljes hadsereg sem biztos hogy elég lenne a város bevételére...
(Az aligha meg akkor tényleg aligha. :D)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.03.30. 19:12:51

MILF :))))
meg kéne alapítani burgenlandban a Lajtániai Országszabadító Ligát :)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.30. 21:48:44

Azt elfelejtettem beleírni a posztba, hogy a tuareg felkelés eddig 200 ezer menekültet indított útnak, elsősorban Nigerbe, ahol túlterhelik a segélyezési kapacitást (nem mintha ezt ott nehéz lenne elérni), plusz 228 ezer nigeri vendégmunkás is hazamenekült Líbiából.

www.vancouversun.com/news/Sahel+Rebellion+Niger+threatens+humanitarian+catastrophe/6332872/story.html

Inognak, inognak a dominók...

Bicepsz Elek77 2012.04.01. 23:56:51

Hat nem akarok cinikus lenni, de kb. mint mikor az Orsos klan es a Lakatos klan harcol egy szemettelepert. A terseg jelentosege max abban all, hogy Del-Amerikabol innen kezdtek el csempeszni a kokaint Europaba.

Mellesleg a.szomszedos Nigerianak 170 millio lakosa van(fel USA) szoval egy egymillios varos az semmi....

Kullancs1983 2012.04.02. 00:19:36

@Bicepsz Elek77: Malival Niger szomszédos, ami megintcsak olyan 15 millió körüli lakosú ország. A térségben egyébként uránbányák vannak, de ezeken kívül tényleg nem tudom miért lenne érdemes harcolni arrafelé... (Bamako nem egy hűdenagy világváros, de a hadsereg is csak hétezer fős.) Egyébként a környező országok vasárnap estig adtak haladékot a puccsistáknak hogy lelépjenek, és a nemtudomhogyhívják százados már be is jelentette hogy megkezdik a hatalom átadását a civileknek. Meglátjuk mi lesz ebből...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.04.02. 00:30:41

@Kullancs1983:

Mali déli részén aranybányák vannak, az arany a 3. legnagyobb exportcikkük a gyapot és élőállat után.

Link Elek 2012.04.03. 11:37:53

azert harcolnak, mert van egy rakat fegyveruk, meg jopar munkanelkuli katonai parancsnokuk.
mi mast csinalhatnanak?

a teruletbirtoklas, es az adoztatas a legegyszerubb penzkereseti forma, foleg ha semmit sem kell adni erte a relativ nyugalmon kivul.
a maffia is ezert szed vedelmi penzt

Kullancs1983 2012.04.04. 12:40:36

@Rammjaeger83: Nem néztem utána a külkereskedelmi mérlegüknek (vagy mi is az) de Mali általános gazdasági viszonyait elnézve nem lehet ott olyan sok arany..:D

@Link Elek: Most arra gondolsz, hogy nincs jobb dolguk, oszt azért, vagy arra, hogy elegük van a déli kormányzatból, jobban szeretnék a saját pecsenyéjüket sütögetni, és most megvannak hozzá a fegyverek és a fegyverforgatók, oszt azért?

Kullancs1983 2012.04.06. 16:49:25

@SchA: Ki tudja meddig? :D Bár a franciák hajlandónak mutatkoznak cimborálni velük...

paraszthajszal 2012.04.06. 23:59:30

@Kullancs1983: Cimborálni? Ezt miből gondolod? (A linkelt cikkben azt írják, hogy a francia hadügyminiszter érvénytelennek tartja a függetlenségi nyilatkozatot.)

Bár az is igaz, hogy hiába ítéli el a nemzetközi közösség a tuaregeket, ha (ill. ameddig) tényleges segítséget nem képes (vagy nem is akar) tenni a helyzet rendezése érdekében. Márpedig Szomália példájából kiindulva (ahol 20 éve képtelenek rendet tenni) ebben Mali nem nagyon bízhat. (Talán ha találnának ott egy kis olajat…)

Kullancs1983 2012.04.07. 00:08:01

@paraszthajszal: A külügyminiszter mondott valami olyat, hogy a terroristákkal harcolnak, de a tuaregekkel (azaz az MNLA-val) tárgyalnak. Amúgy szerintem tényleges segítség gyanánt elég lenne egy rakomány fegyver, egy tucat tanácsadó, meg némi másfelé nézés is, az ilyesmihez a franciák úgyis nagyon értenek...
süti beállítások módosítása