Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház CIV. - Egy depresszív csataAz 1415-ös Agincourt-i csata tipikusan az a fajta drámai esemény volt, amelynél kb. a hadtörténelem iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas minden elképzelhető olyan részlet adott volt, ami egy...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXXV. - A vörös vagányok„Mi is ott leszünk a végső csatában, / Én és a többi vörös magyarok / Kik elhulltunk, de a vörös szabadságnak / Ujra életet Ti, Ti adjatok.” – így zárta 1919 júniusában az omszki börtön falára írott...
  • KatPol Kávéház LXXIX. - Tűzön-vízen átA közelharc-jelenetekkel, látványos pirotechnikai és különleges effektekkel teletűzdelt akciófilm nem kifejezetten az a műfaj, amely pl. itt Közép-Európában elfogadottnak számít a nemzeti...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Hozzák haza honvédeinket!

2010.06.03. 17:30 Rammjaeger83

A háborúellenes tüntetők eme örökzöld jelmondatát a jelek szerint az amerikai katonai stratégák az elmúlt évtized kellemetlen afganisztáni és iraki tapasztalati ill. a gazdasági helyzet miatt elkerülhetetlennek tűnő költségvetési megszorítások következtében komolyan fontolóra vették, mivel arra a következtetésre jutottak, hogy a  nagy volumenű COIN-műveletek - figyelem! - túl sok erőforrást és egységet kötnek le, ráadásul ritkán járnak sikerrel, így a jövőben inkább el kell kerülni azokat.

Aki egy kicsit is tisztában van az USA legújabbkori történelmével, az aligha lepődik meg ezen a fejleményen, elvégre a Pentagon szinte pontosan ugyanezt a "tanulságot" vonta le a vietnami háborúból is, így a COIN-t  lényegében kiszervezte a különleges erőknek, elhanyagolta az arra való elméleti és gyakorlati felkészülést és (ismét) teljesen a konvencionális képességek fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Jelenleg ugyanez a koncepció látszik körvonalazódni (noha ennek a hozzáállásnak a lehetséges veszélyeire Robert Gates védelmi miniszter már két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet), és ennek jegyében a felkelők elleni harcot is "csak" a baráti rendszereknek (pl. Jemen, Pakisztán) nyújtott korlátozott katonai támogatás (különleges egységek bevetése, kiképzőtisztek, felszerelés és utánpótlás küldése, légi támogatás nyújtása) formájában kívánják folytatni a jövőben. A szerző megállapítása szerint a hadsereg terminológiája szerint ez a "foreign internal defense", vagy egy másik elterjedt kifejezés szerint "counterinsurgency light" - ami azt jelzi, hogy képletesen szólva nem csinálta meg a házi feladatot (ahogy ezt más is megállapította).

A "foreign internal defense" (FID) tipikusan az a fajta kifejezés, amit csak egy állami tisztviselő agyalhatott ki (mondjuk ezen a téren az OCO még kreatívabb), így első hallásra nehezen értelmezhető, és még lefordítani sem nagyon lehet épkézláb módon ("Közvetett/külföldi honvédelem?"), ám a hivatalos definíció szerint eléggé prózai és széles körben elterjedt tevékenység: egy másik (értelemszerűen baráti/szövetséges) kormánynak a törvényes rend fenntartására, külső felforgató tevékenység felszámolására és/vagy belső felkelés leverésére nyújtott mindenfajta (civil és katonai) állami támogatás összefoglaló elnevezése. Ebből is látszik, hogy a COIN-nál tágabb kategória, és nem "új megközelítés", hanem kb. a egyidős a nagyhatalmak létrejöttével. Nem csoda, hogy az amerikai hadsereg erre vonatkozó jelenlegi kézikönyve majdnem szóról szóra úgy definiálja (lásd 251. old.), mint a 24 évvel ezelőtti.

Amire Ms. Youssef gondol, azt a Pentagon berkein belül szimplán korlátozott támogatásnak ("limited support") nevezik (lásd a fent linkelt kézikönyv 120. oldalán), és éppenséggel az sem egy új koncepció, hanem a COIN egyik hagyományos formája, amelyet a nagyhatalmak régóta széles körben alkalmaztak és alkalmaznak (pl. az USA a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában és El Salvadorban, hogy a britek és a franciák machinációit most ne is említsem). Az egyetlen "probléma" vele az, hogy csak hatalmon lévő, kompetens (a kapott támogatás eredményes felhasználására képes) kormányok támogatására lehet sikeresen alkalmazni - nem sokra megy vele az, aki egy háborúban megdöntött  rendszer romjain akar demokráciát építeni a semmiből, mint Afganisztánban és Irakban. Az tehát, hogy a Pentagon ismét ehhez akar visszatérni, arra enged következtetni, hogy egy jó ideig nem lesz újabb regime change meg nation building.

Ez logikusan hangzik ugyan, de Robert Exum blogján több kommentelő is felhívta a figyelmet néhány fontos szempontra:

1. A korlátozott mértékű konvencionális katonai beavatkozás lényegében csak arra alkalmas, hogy az adott kormányt bizonyos politikai döntésekre kényszerítsük (lásd 1991-es Öböl-háború vagy a Jugoszlávia elleni 1999-es NATO-bombázások); ennél ambiciózusabb célok esetén (pl. X terrorszervezet kiebrudalása Y országból, mert erre a kormány nem képes/hajlandó) többre van szükség - és akkor megint elkerülhetetlenül szembe kell nézni a COIN kihívásaival.

2. A politikai és katonai vezetés könnyen belekeveredhet egy újabb beláthatatlan kimenetelű kalandba, ha egyszer megint könnyelmű módon abból indul ki, hogy egy katonai beavatkozást úgysem fog felkelést követni (lásd 2003-as iraki invázió), és ennek megfelelően a szükséges COIN-képességek hiányában is elszánhatja magát az ilyesmire.

Egyszerű megoldások tehát a jövőben sem lesznek.

12 komment


| More

Címkék: usa coin knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr592048154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztag (törölt) 2010.06.03. 20:18:30

Na, ezért nem fogják Iránt megtámadni. Bár az valószínűleg konvencionálisan térdre kényszeríthető, olyan értelemben, hogy utána már kevesebb gerillával kell számolni, mint mondjuk Irakban vagy Afganisztánban. A probléma viszont az, hogy a háború konvencionális része sokkal nehezebb (drágább, több áldozattal járó, hosszabb) lenne, mint az előbbieknél.
Végre valamennyire az USA is megszívja, hogy hagyta magát csicskáztatni a zsidók által. Remélem, ez így is marad sokáig, és nem lesz még több Bush.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.06.03. 20:50:14

@Sztag:

A zsidókat ebbe a témakörbe így belekeverni már tényleg művészet.

A judeálisan fixált kommenteket itt kéretik mellőzni.

Condottiere 2010.06.03. 21:37:12

A külügyi Intézet honlapján jelent meg tanulmány arról nem rég, hogy az USA erőprojekcióját mennyiben befolyásolja a hazai közvélemény, illetve a közvélemény bevonása a külpolitikai döntésekbe. De az is érdekes, hogy ugyanez az amerikai közvéleméyn természetesen, ha úgy éruzi, h a csiilagos sávos lobogót valahol sérelem érte rögtön drasztikus megoldásért kiállt.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.06.03. 22:00:32

@Condottiere:

Az lehet, csak a jónép képzeletében drasztikus megoldás != megdöntjük a rezsimjüket, megszálljuk az országukat és megpróbáljuk demokratizálni őket

akar 2010.06.03. 22:11:13

követelem, hogy ezen is nyafogjanak annyit, mint az izraeles poszton.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.06.03. 22:21:04

@akar:

:)
És mi lenne a két tábor, ami egymásnak esik?
Proamerika vs antiamerika? Pro-COIN vs anti-COIN?

Amúgy nem rossz dolog, h visszatérnek az oldschool felfogáshoz, csak azokra az esetekre, amikor töketlen, de amerikabarát rezsim harcol kompetens felkelőkkel, kéne valami értelmes megoldást találni. (Mert általában a szép eszmék győzedelmeskednek a pragmatizmus felett)

akar 2010.06.03. 23:30:16

@SchA: az antiamerikás kommentelők halát kívánhatnának mindenre, ami az usából származik, összeesküvéseket önthetnének ide, a proamerikások pedig többszáz szmájli és tucatnyi csatanick mellett elbagatelizálnának minden érvet, és a kamunickek egymással beszélgetnének off témákról. persze sűrű :))))) közben...

symor 2010.06.05. 02:46:43

Ismét itt tartunk?!

Csak ez a két út létezik? - Nem beavatkozás és túlbuzgó, elhibázott, mi több felkészületlen beavatkozás(benyomulás).

Képtelen dolog az egész, megint kivárásra játszanak majd és a helyzet ideszül egy délszláv genocídiumot, vagy Afrikait nem abban a "mindennapos" pár százezer életet, hanem pármilliót követelő vérengzés hetek-hónapok alatt. Amerika "semleges" marad, támogat, de nem sorakozik fel.

Ne röhögtessenek már kérem szépen, mert mi lesz teszem azt, ha az észak-koreai kis monarchia befuccsol, a papát nem követi erős kezű kicsi fia és a kínaiak szépen bevonulnak "békefenntartani". Mindezt ENSZ zászló alatt, hiszen a rumlit valakinek csak helyre kell tenni egy vaskos atomprogrammal rendelkező aprócska káoszban. Mao örökösei ebben a nagyon is lehetséges utópiában szép nagy ökröt csinálnak akkor az amerikai békeharcosokból és az ENSZ Biztonsági Tanácsából.

Ez természetesen az én alátámasztatlan rémképem, de miért ne történhetne meg.

Lényegében nem hiszek Amerika be nem avatkozási stratégiájában, a jogos és jól előkészített és kivitelezett beavatkozásnak (bár ilyenről a történelemben nem tudok) igenis létjogosultsága kell, hogy legyen az ennyi őrülttel, kríziscentrummal teli világban. Legalábbis próbát kell tenni a megfelelő közbelépésre.

Condottiere 2010.06.05. 13:05:55

@symor: Erről nemrég olvastam egy tanulmányt, a lényege, hogy Korea esetében valószínűleg pont a Kínai "békefenntartás" lenne az az opció, amit az összes BT-tag és regionális hatalom, bár könnyen meglehet, hogy nemtetszésének több fórumon is hangot adva de a legsimábban lenyelne. Sőt még valószínűleg Dél-Korea is. Az ok egyszerű: valószínűleg ez az egyetlen olyan megoldás, ami nem rántaná magával a dél-koreai gazdaságot/társadalmat.

Condottiere 2010.06.05. 13:51:52

@Condottiere: Egész pontosan Dél-Korea termé-szetesen ezt nagyon nem szeretné, de nem igazán lenne beleszólása a kérdésbe.

5.g · http://katpol.blog.hu 2010.06.05. 19:07:44

@symor: "Képtelen dolog az egész, megint kivárásra játszanak majd és a helyzet ideszül egy délszláv genocídiumot"

Ettől aztán igazán nem kell tartanod. A friss amerikai nemzeti biztonsági stratégiában már egyenesen fenyegetésként veszik számba a világ távoli tájain bekövetkező népirtásokat.

Lásd elemzés: www.foreignpolicy.com/articles/2010/02/26/how_genocide_became_a_national_security_threat

És stratégia: www.whitehouse.gov/sites/default/files/rss_viewer/national_security_strategy.pdf
süti beállítások módosítása