Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCV. - Rekt konstrukcióPodcastunkban többször foglalkoztunk már az amerikai polgárháború kérdéskörével, annak kulturális hatásaival és ábrázolásaival, a legismertebb filmektől kezdve (pl. a Gettysburg) egészen az idehaza...
  • KatPol Kávéház XCIV. - Gone to Texas1974-ben a félig cherokee származású cowboy és egyben feltörekvő amerikai regényíró, Forrest Carter először kapott lehetőséget arra, hogy az egész ország tévéközönsége előtt reklámozhassa magát,...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXXI. - Az emberiségértPodcastunk eddigi leghosszabb epizódját tárjuk ma a kedves közönség elé. Vendégünk a Spacejunkie nevű, űrutazással és űrkutatással foglalkozó, magyar nyelvű Youtube-csatorna egyik alapítója és...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Tányérsapka a rendőrségnél (ismét)

2010.05.08. 16:00 CSM

Korábbi cikkünkben már szó volt rendőrség jelenleg rendszerben lévő egyenruháival kapcsolatos minőségi kifogásokról. A lakosságot - és az egyenruhák viselőit is - egyik leginkább megosztó ruhadarab a fejfedő (nyári szolgálati sapka) volt. A 2009. május 1-jén kiadott öltözeti szabályzatban a rendőrségi ruhatár számos új elemmel bővült, ilyen volt az új tányérsapka is. Az utóbbi hetekben az utcán is megjelent ez a viseleti darab. A korábban is meglévő minőségi problémákból ugyanakkor úgy tűnik, továbbra sem sikerült kilábalni.

Az egyenruhás szervek fejfedőiről és azok szerepéről már korábban is esett szó. A (megfelelő) fejfedő nemcsak megkülönbözteti viselőjét a civilektől, de számos üzenet és szimbólum is elhelyezhető rajta, mely a szervezetről és a sapka viselőjéről nyújt információt (melyik állam melyik szervezete, illetve pl. milyen rendfokozatú az illető, stb.). Nem véletlen, hogy a korábbi nyári szolgálati (baseball) sapkát számos kritika érte (a minőségén túl), hogy esetében a fenti kritériumokból vajmi kevés teljesül. A minőségi problémákról és azok kiváltott hatásairól már szintén szóltunk e blogon.

A rendőrség ezért úgy döntött, hogy tavaly decembertől új szolgálati tányérsapkát rendszeresít. E sapkák igen korlátozottan jelentek meg a médiában és a rendőrség ismét elpuskázta annak a lehetőségét, hogy könnyen elérhető, részletes információt tegyen közzé a rendőrségi viseletekről. Mindennek ellenére néhány cikkben (és tavasszal az utcán is) már látható volt az új fejfedő.

Az újonnan bevezetett rendőrségi tányérsapka (itt a közrendvédelmi, itt a közlekedési) küllemében és kivitelezésében jelentősen eltér a korábbi és jelenleg a magar egyenruhás testületeknél rendszerben lévő sapkáktól - ez nem feltétlenül baj. A sapka a leírás szerint:

"A tányérsapka levehető tányérrésszel készült. A tányérsapka felső része fejhez simuló anyaggal bélelt, szemernyője fekete műanyag. A tányér négy részből szabott, varrásai szétvasaltak és dísztűzöttek. A tányérrész kék, illetve a közlekedésrendészeti szakterület rendőreinél fehér. A sapka kiegészül továbbá egy esővédő huzattal. [...] A 40x30 mm-es, fémből készült jelvény közepén a Rendőrség címere látható. Tiszthelyettesek részére ezüst, tisztek, főtisztek és a zászlósok részére arany színben készül."

Magyarán az (erősen cseh vagy osztrák mintát idéző) sapka a korábbinál jobban megkülönbözteti a rendőrséget a civilektől, ugyanakkor az osztrák mintára az állórésztól levehető (és könnyen mosható) tányérrész merevítés nélküli instabilitása eléggé amorffá teheti a sapkát hosszabb viselés után, kérdés, ez mennyire tesz jót az egységes megjelenésnek. A használatos sötétkék színnel és a társasági sapkákhoz használatos sapkazsinórral sincs különösebb baj, bár utóbbi kissé furán hat. A sapkán megjelenített rendőrségi címer viszont egyértelműen elüt az évtizedek óta megszokott magyar gyakorlattól - noha korábban is volt már példa arra, hogy (jókora) rendőrségi címer szerepelt a tányérsapkán, ugyanakkor a sapkán jelenleg viselt címer sem formájában, sem apró méretében nem tölti be a funkcióját. Szerencsésebb lett volna az állami címer valamilyen változatát vagy osztrák mintára nemzetiszínű sapkarózsát választani (esetleg a társasági sapkákon használt tetszetős tűzzománcos sapkajelvényt, ha már a sapkazsinórt úgyis rátették).

Mindezzel még úgy-ahogy ki is egyeznénk, ugyanakkor már megjelentek az első minőségi kifogások és hiányosságok. Bár ezek egyelőre nem közelítik még meg a korábbi ruhadarabokat illető kifogásokat, mindazonáltal csak remélni tudjuk, hogy ennél nagyobb problémák nem lesznek.

7 komment


| More

Címkék: knn egyenruhák fakabát

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr521810595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.05.08. 17:35:21

Ahogy látom a baseball sapkánál népszerűbb az új tökfedő rendőrök körében.
A sapkarózsa viszont egyenesen gusztustalan. Nem mellékesen a társasági egyenruhához tartozó tányérsapkán lévő sapkarózsa sem jobb és marha drága is. Az ráadásul még rossz helyre is van tervezve a sapkán. A belső merevítés korábban is kivehető volt, most meg hiányzik. Sebaj, majd átrakom a régiből. Még megvan. :)

A legnagyobb gáz szerintem az, hogy amennyire én látom a zsernyákoknál gyakorlatilag senkinek nincs ízlése. Lásd kék-piros-fehér-sárga rendőrautók, zöld-kék-fehér átalakított járőrautók és sárga-piros-kék láthatósági mellény. Ideje lenne végre profikra bízni a látvány megtervezését (volt már rá példa), nem pedig közalkalmazottakat szabadjára engedni a mezőn. 2010 van és még mindig ez megy! Sírok. :(

Hja... és nem mellékesen ki volt az a MARHA, aki Magyar címer helyett Rendőrségi címert tett a sapkarózsára? Mi ez? Állam az államban? Ez nálam kiveri a biztosítékot akárhányszor látom.

A minőségi kifogások egy újabb műfaj. A kedvenc sztorim, mikor az illető (minden nap megtörténik) a piacon beszerzett hamis ruhadarabot mutogatja a kollégáknak közben szapulva azokat, akik ebből "meggazdagodtak". Lásd a Tettrekész által leadott hamis baseball sapka esete.

Ugyanakkor igencsak elgondolkodtató, hogy vajon miért lehet a piacon rendőrségi egyenruházati termékekhez nagyon hasonló(finoman szólva) ruhadarabokat kapni, amikor a piac igencsak behatárolt? Tartok tőle, hogy azért, mert a valós kereslet igencsak nagy. Ennek oka pedig nem más, mint az elégedetlenség a minőséggel, árral stb. Valaki elgondolkodott már ezen valahol? Mondjuk a Rendőrségen? Hm?

rognork 2010.05.10. 07:44:55

ennek köszönhetően időnként nem tudom eldönteni, hogy parkolóőr, rendőr, polgárőr, vagy közteres ácsorog a lánchíd előtti parkolóban a rakparton. Ugyanis az utóbbi időben ezek közül mindegyik bepróbálkozott megtévesztő öltözékkel. Vagy sűrűn vannak forgatások.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.10. 09:13:45

@ScoTTThun:

Hát a sapkarózsa tényleg nagyon gagyi. A tervezőnek szemmel láthatóan fogalma sincs a jelvény, a címer és a logó közötti különbségekről.

Idióták.

Papp Sanyi 2010.05.10. 19:28:04

Már fél siker, hogy visszahozták a tányésapkát! Nem is tudom milyen büntetéssel kéne súlytani, aki kitalálta (jóváhagyta) a baseball sapkát anno. Undorító egy fejfedő, leginkább röhögni támadt kedvem, ha megláttam az utcán. Semilyen tiszteletet nem parancsolt, mint egy parkolóőr kb.

kszabo 2010.05.18. 05:03:44

Az új sapkáról én azt hittem, hogy orosz tengeralattjárósok vannak itt baráti látogatáson :) Üdv

forchee 2010.05.24. 15:44:37

Nem olyan rossza a sapi én is hordom....de az az igaszság hogy ennél a cégnél senkinek soha semmi nem jó.....

Kadét 2010.06.17. 13:32:39

A mostani egyenruha a régi tányérsapkával tökéletesen passzol.

It egy kép, szerintem ez már európai színvonal:

imagerz.com/QEMTDktvAwJQUQlFFQVR
süti beállítások módosítása